Lussebullar
2-3 pkt saffran
1 sockerbit
150 g smör eller margarin
½ l mjölk
50 g jäst
drygt 1½ l vetemjöl
½ tsk salt
1½ dl strösocker
1 ägg
Till pensling och garnering:
1 ägg
1 dl russin
Gör så här:
Stöt saffran med en sockerbit i mortel.
Smula jästen i en degbunke.
Smält matfett i en kastull, häll i mjölk och låt blandningen bli fingertoppsvarm.
Rör ut jästen med lite av degspadet. Häll därefter i resten av degspadet i bunken.
Blanda mjöl, salt, socker, saffran och ägg. Tillsätt detta i degspadsblandningen och arbeta degen smidig och blank.
Låt degen jäsa övertäckt på varm, dragfri plats ca 40min eller till dubbel storlek.
Arbeta den smidig och baka ut i önskade former.
Lägg på smorda eller bakplåtsklädda plåter . Låt jäsa övertäckta på varm, dragfri plats ca 30 min.
Pensla omsorgsfullt med lätt uppvispat ägg och garnera med russin.
Grädda 7-10 min i 250 grader.
Låt kallna under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar